Voorbereiding

Fietsen in Vlaanderen

Je fietsvakantie optimaal voorbereiden

Heuvels of plat? Van stad naar stad? Of lekker langs het water? Keuze genoeg voor een fietsvakantie in Vlaanderen. En met onze handige gids als leidraad bereid je je optimaal voor. De gids biedt voor elke icoonfietsroute een helder overzicht met een schat aan toeristische achtergrondinformatie.

Heb je een prachtige icoonfietsroute uitgekozen en ben je helemaal klaar om Vlaanderen te ontdekken op de fiets?  Met deze praktische tips maak je er een zorgeloze fietsvakantie van.

Cover

Stippel je route vooraf uit

Geen gebied zo toegankelijk voor een fietsreis als Vlaanderen. Zeker omdat je via onze handige routeplanner helemaal zélf kiest welke etappes je rijdt. Gewoon een kwestie van uitstippelen, logies kiezen en exporteren.

Verloren rijden is geen optie. Want alle routes zijn volledig en in twee richtingen bewegwijzerd met onze herkenbare bordjes. Handig en duidelijk!

Volgdebordjes
Bikepackers bij hotel

Logies op maat van vakantiefietsers

Op onze routeplanner vind je alle logies op maat vakantiefietsers. Hier worden vakantiefietser met open armen ontvangen. De gastheer of -vrouw weet wat het betekent om de perfecte stopplaats te zijn voor vakantiefietsers en bieden de volgende services aan: 

  1. Vakantiefietsers zijn welkom voor 1 nacht
  2. Een veilige en droge fietsenstalling* 
  3. De mogelijkheid om kledij te drogen en verluchten
  4. Een basis fietsreparatieset en fietspomp
  5. Een EHBO-kit

*: bij de campings kan je jouw fiets veilig naast je tent of huurunit plaatsen

Kies voor het goede spoor

Wist je dat langs elke icoonfietsroute heel wat NMBS-stations te vinden zijn? En je fiets meenemen op de trein was nog nooit zo eenvoudig! Check vooraf je route op de BikeOnTrainplanner, koop een kaartje bij NMBS en wees op tijd in het station. That’s it!

Gebruik de BikeOnTrain planner ook om de beste treinverbinding te kiezen, aangepast voor fietsers. Dit zijn treinen met een lage opstap en voldoende ruimte voor de fiets. Probeer, indien mogelijk spitstreinen zoveel mogelijk te vermijden. Op zoek naar een overzicht van het treinnetwerk en stations in Vlaanderen? Check zeker de netwerkkaart van NMBS.

Central Station Antwerp - Centraal Station

Op zoek naar een vakantiefiets en bagagezakken?

Contacteer dan een gespecialiseerde fietsverhuurder in de buurt.

 

 

Zorg dat je onderweg niets tekortkomt

Wat neem je allemaal mee op zo’n fietsvakantie? Wij schreven een handige paklijst voor je uit met absoluut niet te missen materiaal. Van fietszakken tot reservemateriaal en kledij, uiteraard afhankelijk van het type vakantie waar jij voor kiest en je stemming.

Heb jij je route uitgestippeld via de routeplanner? Je kan via de planner meteen ook logies toevoegen aan je traject. Je ziet meteen de contactgegevens én kan beschikbaarheid checken om te boeken. Zo ben je zeker van een deugddoende nachtrust na een dagje heerlijk bollen.  

Nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de fietshelpdesk van Grote Routepaden. Daar staan ervaren fietsers te popelen om jou meteen verder te helpen.

Paklijst header

Helpdesk

Nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de fietshelpdesk van Grote Routepaden. Daar staan ervaren fietsers te popelen om jou meteen verder te helpen.

Ga eenvoudig voor extra kilometers

Zin om naast je icoonfietsroute er nog wat kilometers bij te doen? Dan is er goed nieuws: de icoonfietsroutes zijn naadloos te combineren met andere routes. Je kan elke route namelijk eenvoudig combineren met de bestaande knooppunten en internationale routes beginnen waar Vlaamse eindigen. Kortom, je maakt er je eigen ding van!

Eurovelo connecties