Weekend 1: Leuven - Mechelen - Antwerpen

Grote Markt Leuven

Route: Kunststedenroute 
Afstand: 92 km

Dag 1: Leuven – Mechelen: 40 km
Dag 2: Mechelen – Antwerpen: 52 km

Deze toegankelijke en vlakke route voert je over twee dagen langs heel wat prachtige steden. Vertrek in Leuven of Antwerpen en geniet van een rustige fietstocht in het groen langs de Vaart en Dijle. Vergeet onderweg zeker niet eens te stoppen in Lier, overnachten doe je in het gezellige Mechelen. Liever een dagje langer? Blijf gerust hangen in één van de kunststeden en geniet van kunst en cultuur!

 

Weekendje Leuven - Antwerpen

Op zoek naar een geschikt logies? Op onze routeplanner vind je een ruim aanbod logies langs deze route.

Niet te missen onderweg

De Grote Markt met Stadhuis en Sint-Pieterskerk in Leuven

De Grote Markt is één van de drukste Leuvense pleinen. De meeste gebouwen zijn opgetrokken in de befaamde Brabantse gotiek, zoals het monumentale stadhuis. Andere opvallende gebouwen aan de Grote Markt zijn het Tafelrond, enkele prachtige gildehuizen en de Collegiale Sint-Pieterskerk. De Sint-Pietersparochie is de oudste van Leuven, ze werd waarschijnlijk in 986 gesticht. De kerk heeft onder de twee wereldoorlogen sterk geleden. Zo brandde in 1914 het dak af en werd in 1944 de noorderkruisbeuk gebombardeerd. Van de drie voorziene torens, waarvan één een hoogte van 170 m zou bereiken, blijven nu slechts de torenbasissen over. Binnenin ontdek je een unieke collectie Vlaamse topstukken die nog steeds op hun originele plaats bewaard worden.  

Weekendje Leuven - Antwerpen
Hof ten Dormaal

Hoevebrouwerij Hof ten Dormaal

Een statige vierkantshoeve in Tildonk, herbergt sinds 2009 een ambachtelijke brouwerij in een uniek ecologisch concept. Het volledige productieproces gebeurt ter plekke, met eigen geteeld graan en hop. De draf wordt verwerkt als veevoeder voor het vee op de boerderij. Proeven is mogelijk in het weekend, de brouwerij bezoeken kan enkel op zaterdag. 

De Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Deze parel van Brabantse Gotiek uit de 13de eeuw steekt tot ver boven de stad uit. De beklimming en indrukwekkende skywalk op de top van de 97m hoge toren zijn unieke hoogtepunten. In deze toren hangen bovendien 2 beiaarden die behoren tot het Unesco-werelderfgoed. 

Sint-Romboutstoren
Het Steen Antwerpen

Het Steen

Als oudst bewaarde gebouw van de stad heeft Het Steen in de loop der eeuwen vele functies gekend. Van burcht tot gevangenis en van woning tot museum. Na een grondige renovatie schittert het gebouw vandaag als toeristisch bezoekerscentrum. In dit eeuwenoude kasteel vind men naast het Visitor Center, de cruiseterminal en het panoramische dakterras ook het multimediale interactieve belevingsparcours The Antwerp Story. Deze attractie is de perfecte kennismaking met de stad voor lokale en internationale gasten. Na een bezoek aan Het Steen heeft de bezoeker gegarandeerd volop inspiratie opgedaan om Antwerpen verder te ontdekken.