Budgetvriendelijk en duurzaam op fietsvakantie

Kies het juiste logies
Een fietsvakantie is dé oplossing voor wie dure vliegvakanties niet ziet zitten. Het geheim voor een gesmeerde tocht? Een goede voorbereiding. Volg onze handige tips en tricks en ontdek Vlaanderen voor een prikje.

Tip 1: Kies de juiste route

In Vlaanderen zijn fietstochten nooit extreem lastig. Wil je niet al te veel heuvels? Vooral veel natuur? Korte tochtjes met veel tussenstops? Een bezoek aan een stad? Aan jou de keuze. De negen icoonfietsroutes zijn stuk voor stuk perfect voor een fietsvakantie in Vlaanderen. 

Kunststedenroute
op de trein

Tip 2: Combineer fiets en trein

Met de fiets op de trein reis je vlot naar het startpunt of keer je in alle comfort terug naar huis. 

  1. Zoek de stations die aansluiten bij je fietsvakantietraject. Via onze routeplanner kan je de treinstations op kaart tonen via de POI selectie of check deze netwerkkaart van de NMBS voor een overzicht van alle treinverbindingen
  2. Kies via de BikeOnTrain planner vervolgens voor de vlotste treinverbinding, met treinwagons aangepast voor fietsers. Dit zijn treinen met een lage opstap en voldoende ruimte voor fietsen. Op de BikeonTrain planner kan je ook op voorhand zien hoeveel plaatsen er voor fietsen beschikbaar zijn.  Probeer spitstreinen zoveel mogelijk te vermijden.   
  3. Koop vervolgens je treinkaartje (online) bij NMBS en kies voor het fietssupplement. Je betaalt 4 euro per fiets per enkele reis, ongeacht de bestemming in Vlaanderen of België. 
  4. Kom op tijd naar het station en spreek de treinbegeleider aan vóór het instappen. Deze zal zeggen waar er fietsplekken beschikbaar zijn. In de speciaal voorziene treinwagons reis je samen met je fiets. 

Tip 3: Vind logeerplekken op je route

Een goede voorbereiding is alles. Controleer daarom via de routeplanner waar je wil overnachten. Op onze routeplanner vind je alle logies op maat van vakantiefietsers

Zo ben je altijd zeker van een plekje om de batterijen (lees: benen) op te laden. Op zoek naar een specifiek logiestype dat past binnen jouw budget? Filter het aanbod via de POI-selectie.   

Kies het juiste logies
Paklijst header

Tip 4: Vul (slim) je fietszakken

Huur materiaal voor je beslist te investeren. Bij deze fietsverhuurderskan je terecht voor de huur van zowel een vakantiefiets als de bijhorende bagagetassen

Gebruik onze handige paklijst om zeker te zijn dat je niets noodzakelijk vergeet of te veel meeneemt. 😉