Dag 2: Van Tienen naar Herent

Heuvelroute Hoegaarden

Na een goede eerste nachtrust en een lekker ontbijtje springen we vol goede moed op de fiets voor een iconisch fietsdagje via de Heuvelroute. De zomer sputtert een beetje. Er vallen wat druppels en de lucht oogt somber, maar de temperaturen zijn gelukkig zacht.

Meer nog, de druppels bieden een welgekomen verfrissing. Het eerste deel van deze etappe is vrij pittig. Via diverse klimmetjes fietsen we richting Hoegaarden. Maar na elke beklimming houden we samen even halt om weer op adem te komen. Én om van het landschap te genieten. De mooie vergezichten en prachtige streek maken veel goed. Voor de kinderen vinden we onderweg ook een paar leuke stops. Zo klimmen we samen op de Pallox en houden we halt bij de oorlogssite van Honsem, met een tot de verbeeldingsprekende installatie van een fantoomvliegtuig.  

Honsum

Van al dat klimwerk krijgt een mens uiteraard ook honger. Met onze gids als leidraad gaan we op zoek naar een plek om onze magen en bidons te vullen. De keuze valt voor Bierbeek. 

Tip: gebruik de kaartjes in de gids voor de icoonfietsroutes om te kijken waar je in de omgeving iets kan eten of drinken. Alle locaties zijn met een tas aangeduid op de kaart. 

We gebruiken de Watertoren van Bierbeek als oriëntatiepunt aan de horizon. In het centrum leiden bordjes ons spontaan -met nog een laatste pittig klimmetje- naar Bistro Borre: een leuke plek met lekker eten, aandacht voor de korte keten en werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

terras
Brabanste Wouden

Vol energie vatten we het tweede deel van de etappe aan, met een duidelijk doel voor ogen: Leuven.  De route verandert nu van karakter. We ruilen het weidse landschap voor de indrukwekkende bossen van Meerdaalwoud en Heverleebos. De glooiende boswegen zorgen voor een prachtige afwisseling en brengen ons via Campus Arenberg en Adbij van Park tot in hartje Leuven. 

In Leuven tanken we even bij op een terrasje. De zon is er intussen doorgekomen en we genieten van de aangename drukte van de stad en een verfrissende ice-tea. Vervolgens zetten we onze weg verder naar onze overnachtingsplaats in Herent. We verlaten de Heuvelroute en rijden via de Kunststedenroute de stad uit langs het kanaal van de Dijle, ook wel bekend als de Leuvense Vaart.