Groene Gordel - dag 1: van Grimbergen naar Lennik

Grimbergen - Bier - toost

De Sint-Servaasbasiliek torent als een historisch baken boven het centrum van Grimbergen uit. Je hoeft de toren maar te volgen en je komt aan de norbertijnenabdij, waar de paters opnieuw aan het brouwen zijn gegaan. Voor hun Grimbergen Magnum Opus, de Ignis Quadruple en de Astrum Pale Ale gebruiken ze een oude, middeleeuwse hopsoort van hun eigen hopveld. Een stop in het Fenikshof aan de abdij is meteen iets om naar uit te kijken als afsluiter van deze driedaagse! Stap als voorproefje het nieuwe belevingscentrum binnen en wandel door de geschiedenis van het Grimbergse abdijbier.

 

Grimbergen - Bier - toost - close
Sint-Anna-Pede - Parabel van de blinden
Sint-Servaas basiliek Grimbergen

Voorbij de villawijken van Meise verandert het landschap. Je trapt door open, glooiende velden en bosjes. Dorpen als Brussegem, Kobbegem en Bekkerzeel volgen elkaar op. De koperen brouwketels van Brouwerij Girardin in Sint-Ulriks-Kapelle kondigen het land van geuze en Bruegel aan: het Pajottenland. Pieter Bruegel trok in de 16de eeuw met zijn schildersezel onder de arm door het landschap en vereeuwigde de kerkjes, dorpen en watermolens. De fiere Pajotters plaatsten 19 reproducties van Bruegels mooiste schilderijen op die plekken waar hij zijn inspiratie vond. Herken jij het kerkje van Sint-Anna-Pede op de ‘Parabel van de blinden’ uit 1568?

Plantentuin Meise
Plantentuin Meise - Kasteel van Boechout

Blikvanger!

De wereld in één plantenpaleis

Na een kwartier fietsen kom je aan de Plantentuin van Meise. Met zijn 92 hectare en 18.000 verschillende soorten is dit de grootste plantentuin ter wereld.

Neem je tijd om in het Plantenpaleis van de ene klimaatzone naar de andere te wandelen. Je ontdekt planten uit de woestijn, de savanne, het regenwoud en meer bizarre werelden. De inrichting van de Nevelwoudkas en de Mediterrane kas vormen het sluitstuk van een heel nieuwe landschapsaanleg. In de Nevelwoudkas stromen watervallen van de rotsen, bloeien orchideeën en bewonder je planten die groeien waar het tropisch regenwoud hoog in de bergen overgaat in een nevelwoud. De Mediterrane kas trakteert op een geurige plantenweelde op terrassen van gele kalksteen, recht uit de Zuid-Franse Bourgognestreek.

Nieuw is ook de Eilandtuin in de vijver van het Kasteel van Bouchout. Over een 400 meter lang meanderend pad net boven de waterspiegel, wandel je door een eilandenarchipel met een waaier aan water-, oever- en moerasplanten en -bomen van over de hele wereld.

En als dat je nog niet overrompelt, dan is het de bijzondere geschiedenis van het kasteel wel. Leopold II kocht het optrekje voor zijn zus Charlotte. Zij had het in 1864 geschopt tot keizerin van Mexico, maar drie jaar later liet haar man Maximiliaan van Oostenrijk het leven voor het vuurpeloton van de Mexicaanse republikeinen. Charlotte woonde nog bijna zestig jaar in het kasteel in Meise, stilletjes gek geworden, pratend tegen een pop die ze Max doopte.

www.plantentuinmeise.be