Groene Gordel - dag 2: van Lennik naar Tervuren

Kasteel van Gaasbeek

Vandaag staat de mooiste maar ook een pittige etappe op het programma. Smeer alvast je kuiten in voor wat stevige hellingen. Je start je dag met een icoon van jewelste. Niet het Brabantse trekpaard, dat is er ook één, maar het kasteel van Gaasbeek. Meteen je blikvanger van vandaag.

Maak zeker een korte stop in de Sint-Martinusbasiliek in Halle voor een blik op het miraculeuze zwarte Mariabeeldje van de eeuwenoude bedevaartstad. En dan is het tijd voor een middagpauze. Kies je voor de lambik-O-droom met zicht op de vatenruimte van brouwerij 3 Fonteinen? Of voor het gezellige Bierhuis van geuzestekerij Oud Beersel? Kiezen is verliezen!

Gesterkt met een lekker lambiekbier trap je wat later door de statige beukendreven van het Zoniënwoud richting Hoeilaart, Jezus-Eik en Tervuren.

Geuzebier
Bierhuis

Wist je dat lambiek nog op dezelfde manier gebrouwen wordt als eeuwen geleden? ’s Nachts stellen de brouwers hun ketels open aan de buitenlucht en de wilde gisten uit de Zennevallei doen hun magische werk. Geuze wordt gemaakt door oude en jonge Lambiek te mengen en te laten hergisten op fles. Geuzesteken, zo heet dat.

Kasteelpark Gaasbeek
Kasteelpark Gaasbeek 2

Blikvanger!

Het droomkasteel van de markiezin ontwaakt

Het was haar droomkasteel, haar romantische toevluchtsoord waar markiezin Arconati Visconti politici, schrijvers en wetenschappers uitnodigde voor lange, geanimeerde gesprekken. Ze tooide de muren met haar enorme kunstcollectie, zodat het kasteel iets kreeg van een historisch theaterdecor. Stoer en middeleeuws buiten, frivole neorenaissance binnen. Toen ze haar einde voelde naderen, wilde ze dat haar kasteel voortleefde. Ze schonk het aan de Belgische staat.

Op 3 mei 1923 overleed markiezin Arconati Visconti. En nu, een eeuw later, ontwaakt het kasteel uit een schoonheidsslaap van drie jaar. Bewonder de minutieus gereconstrueerde wandschilderingen in de kamers, gangen en zalen die jarenlang overschilderd waren. Je bezoek begint in het gloednieuwe,  moderne onthaalpaviljoen aan de rand van het prachtige kasteelpark.

Tip! In 2023 brengt het kasteel een uniek eerbetoon aan de markante markiezin van Gaasbeek, waarbij heden en verleden losjes in elkaar overvloeien. Laat je helemaal betoveren door haar droomwereld.

www.kasteelvangaasbeek.be

Open van 1 juli 2023 tot 5 november 2023. Van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag.