Groene Gordel - dag 3: van Tervuren naar Grimbergen

Groene Gordel

Het Warandepark van Tervuren was ooit het jachtdomein van de hertogen van Brabant. Vandaag is het een gracieus wandelpark met een neoklassieke Franse tuin, vijvers en wel 200 jaar oude beuken en eiken. Aan de rand ervan pronkt het imposante AfricaMuseum.

Blikvanger!

Een blik op het AfricaMuseum ontneemt je even de adem. Leopold II liet het aan het begin van de 20ste eeuw optrekken door de Fransman Charles Girault, ontwerper van museum Le Petit Palais in Parijs. Na een renovatie die maar liefst vijf jaar duurde, kreeg de grandeur van weleer een moderne toets. Toparchitect Stéphane Beel ontwierp het glazen onthaalpaviljoen. Van hier wandel je via een  ondergrondse galerij naar het gerenoveerde gebouw. Vijf thematische zones bieden je een frisse, hedendaagse blik op het trotse Centraal-Afrika.

Park van Tervuren

Wist je dat het AfricaMuseum net 125 jaar bestaat? Het opende in 1898 de deuren in het Koloniënpaleis van Tervuren, dat al snel te klein werd voor de indrukwekkende collectie. Tijdens dit jubileumjaar staan er extra veel activiteiten en belevenissen gepland. Mis het niet!

Spottersplatform

Het lijkt wel alsof je ze kan aanraken, zo laag razen de vliegtuigen boven je hoofd in Steenokkerzeel. Op de spottersplatformen langs de aanvliegroutes staan er altijd wel enkele spotters op wacht om dat ene speciale toestel te fotograferen. Bekijk video.

De laatste kilometers brengen je door het Floordambos van Melsbroek, via de Zenne en de Verbrande brug in Vilvoorde, tot Grimbergen weer in het vizier komt. Een lange kasseibaan leidt je naar de Tommenmolen. De oude watermolen maakt deel uit van het MOT, het Museum voor de Oudere Technieken. Het terras lonkt, maar misschoen toch nog even naar het Fenikshof en de microbrouwerij van de norbertijnen?