Tips & tricks voor een fietsvakantie met kinderen

gezin
Op fietsvakantie met de kinderen, is dat onbegonnen werk? Helemaal niet! En al zeker niet in Vlaanderen. Want bij ons vind je de perfecte routes, tussenstops en logies voor een onvergetelijke gezinsvakantie. Meer zelfs: dankzij onze tips en tricks zullen de kinderen nooit meer met de auto of het vliegtuig op reis willen! 

Tip 1: Kies voor een vlakke route

Het voordeel aan een fietsvakantie in Vlaanderen: geen enkele route is écht lastig. Afhankelijk van de leeftijd en conditie van je kinderen kan je dus zeker alle icoonsfietsroutes overwegen. Voor de kleinere kinderen of langere vakanties raden we wel de vlakkere routes aan. Dat zijn de Kempenroute, Schelderoute en Frontroute.

Fietsen in Vlaanderen

Tip 2: Las leuke stops in als activiteit

Een hele dag alleen maar fietsen kan snel gaan vervelen, hoe mooi de omgeving ook mag zijn. Kies daarom voor kortere dagtochten met voldoende, leuke stops. Die kunnen gaan van speeltuinen tot provinciedomeinen tot een lokaal bezoekerscentrum. Zolang de kinderen zich kunnen uitleven, zullen ze zich geen seconde vervelen.

Schelderoute

Tip 3: Pauzeer met wat lekkers

Van al dat bewegen durven maagjes al eens beginnen knorren. En ook de vermoeiing slaat sneller toe dan op een strandvakantie. Pauzeren is de boodschap. Organiseer een gezellige picknick op je route, boek bij een kindvriendelijk restaurant onderweg of hou even halt voor een snelle snack. Neem de tijd om te genieten en beloon jezelf en je kinderen af en toe met een lekkernij. Het is tenslotte vakantie.

Vakantiefietsers: fietsen en genieten 1

Tip 4: Logeer op kindvriendelijke plaatsen

Vooraf je logies boeken heeft zijn voor- en nadelen. Enerzijds ben je beter voorbereid en kan je goed uitkiezen waar het hele gezin tot rust kan komen. Bekijk hiervoor zeker de informatie op onze routeplanner of neem contact op met de uitbaters. Anderzijds ben je ook een stuk minder flexibel. Door niet alles op voorhand in te boeken, kan je reisdagen makkelijker inkorten of verlengen aan de hand van de stemming en vermoeidheid van je gezin. Al ben je natuurlijk niet altijd zeker van een vrije kamer.

logies

Tip 5: betrek je kinderen

Hoewel icoonfietsroutes je vaak langs rustige fietspaden brengen, moet je af en toe ook deelnemen aan het verkeer. Zorg dat je kinderen de verkeersregels en veiligheidsvoorzorgen goed kennen. Vraag hen ook wat zij graag willen. Zijn er activiteiten of spelletjes onderweg waar ze zin in hebben? Willen ze liever een dagje meer of minder fietsen dan voorzien? Het leuke aan een fietsvakantie is de vrijheid: alles kan, niets moet. 

kid