Over Vlaanderen

Kempense Meren ©DavidSamyn

Vlaanderen met de fiets

Fietsen, dat zit ons in het bloed. Geen wonder als je weet hoeveel er langs Vlaamse fietswegen te zien valt. Dat is natuurlijk het voordeel van zo’n vlakke land als het onze — vraag het maar aan wie pedaleert aan ’t Zeetje, door de polders en over onze eindeloze jaagpaden.

De 9 icoonfietsroutes die we uitstippelden, leiden je langs het allerbeste, made in Flanders: weidse landschappen, ontmoetingen in (fiets)cafés onderweg, gastronomie op je bord… We hebben het allemaal. Elke Icoonfietsroute loopt langs knooppunten en haakt de mooiste stukjes van onze streek aan elkaar rond een thema. Zo loopt de Kunststedenroute dwars door Vlaanderen in een afwisseling van natuurlandschappen en kunst, doet de Heuvelroute je kuitenbijters en streekbieren ontdekken en ga zo maar door. Stuk voor stuk makkelijk te navigeren routes langs onsterfelijke klassiekers.

Nog beter: de afstanden tussen al dat schoons tel je in fietsminuten, geen uren. Als dat ons geen uitgelezen fietsland maakt, wat dan wel? Je combineert de routes dus zoals je zelf wil: één dagje uit, een weekend weg of ineens een tocht van vijf dagen. Nog een handigheidje: naar je vertrekpunt kun je zonder problemen met de auto of de trein. En als je verder wil, zijn er mogelijkheden legio om je tocht verder te zetten in Wallonië, Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Maar afwisseling, dat is wellicht onze grootste troef. Want voor elke vlakte en vallei vind je een heuvelrug, al dan niet gekwalificeerd als ‘muur’. Aan jou de keuze of je wil zweten, uitwaaien, of allebei.