Weekend 2: Antwerpen - Dendermonde - Gent

Baasrode Veer

Route: Kunststedenroute & Schelderoute

Afstand: 101 km

Dag 1: Antwerpen – Dendermonde: 56 km

Dag 2: Dendermonde – Gent: 45 km

Deze comfortabele en eenvoudige tweedaagse voert je grotendeels langs de Schelde, waar het rustig en autovrij fietsen is. Je begint in Antwerpen of Gent en kan overnachten in Dendermonde. Geniet onderweg zeker van de prachtige natuur en rustgevende omgeving. Ook de veerpontjes die je van oever naar oever brengen zijn een unieke beleving.

Download GPX

Tip: hou je van natuur, stilte en rust, volg dan de slow tourism variant door het stiltegebied van Hingene tussen Temse en Hemiksem.

Antwerpen-Dendermonde-Gent

Op zoek naar een geschikt logies? Op onze routeplanner vind je een ruim aanbod logies langs deze route.

Niet te missen onderweg

Beiaard Dendermonde

De beiaard van Dendermonde

Dendermonde, dat is de stad van beiaard. Van het legendarische Ros Beiaard uiteraard, maar ook van de 49 klokken van het Belfort die om het kwartier over de stad luiden. Stad vol geschiedenis, waar in het verleden de oorlog al te vaak woedde. Duik in de verhalen van deze historische stad aan het water. Ontdek het hart van Dendermonde met zijn mooie pleinen en gebouwen. Of je nu de oude, bruisende binnenstad wilt ontdekken, een boottochtje wilt maken over de Dender of de geschiedenis wilt induiken, in Dendermonde kan het allemaal. Wist je dat hier maar liefst 2 monumenten staan die opduiken op de UNESCO-werelderfgoedlijst? Het wondermooie Sint-Alexiusbegijnhof en het Belfort van het stadhuis pronken met hun eeuwenoude schoonheid. En jij kan die gaan bezichtigen als je wilt.  

De Polders van Kruibeke

De Polders van Kruibeke vormt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. En toch staat het slechts een paar keer per jaar écht onder water. Wanneer het water hier wegtrekt, opent zich een wereld vol natuurpracht. Met slikken en schorren, elzenbroekbossen, duizenden weide- en watervogels. Spot unieke dieren zoals reeën, bevers en als je geluk hebt zelfs otters. Sinds het najaar van 2019 prijkt in de Kruibeekse polders een sculpturale interventie in cortenstaal. Arcade accentueert de contouren van de nieuwe dijk. Neem bij de Arcade het pad richting het dorpje Bazel. Het Kasteel Wissekerke verschijnt al snel in de verte. Neemt het brugje links over het water en je staat in een mum van tijd voor de poorten van het kasteel. 

Arcade
Temse Brug

Temse Brug

De Temsebrug verbindt de linkeroever met de rechteroever van de Schelde en Temse in de provincie Oost-Vlaanderen met Bornem in de provincie Antwerpen. De originele brug uit 1870 - een ontwerp van de bekende Franse ingenieur Gustave Eiffel - werd jammer genoeg aan het begin van de Tweede Wereldoorlog opgeblazen. De brug uit 1955 kreeg er in 2009 een tweede, parallelle exemplaar bij. Afhankelijk van het getijdenpeil moet de brug sporadisch geopend worden voor grote binnenvaartschepen. Met een lengte van 365 meter is de Temsebrug de langste brug van België. Ze biedt een geweldig panorama over de machtige rivier.  

Kaai Sint-Amands

Sint-Amands zou aan de mooiste bocht van de Schelde liggen. Vanop de Kaai heb je inderdaad een adembenemend uitzicht over de rivier. Heel wat kunstenaars vonden er inspiratie. Geen wonder dat de bekende dichter Emile Verhaeren hier zijn laatste rustplaats kreeg. Wandel zeker eens tot bij zijn standbeeld en praalgraf. Bij de horecazaken op de Kaai proef je regionale specialiteiten zoals paling, asperges en Duvel. Het driehoeksveer Sint-Amands-Mariekerke-Moerzeke is een van de twaalf veerdiensten in Scheldeland. Met het veer bereik je veilig, vlot én gratis de andere rivieroever. Een zalig intermezzo tijdens je fietstocht. 

Kaai Sint-Amands